Naša predanost zvanju je Vaša garancija uspjeha!

DTT USA izvor slike USA Embassy Washington DCNakon dugotrajnih pregovora, 7.12.2022. Hrvatska i SAD potpisali su Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja čime je omogućeno da građani i poduzetnici iz Hrvatske i SAD-a izbjegnu dvostruko oporezivanje. Sporazum su potpisali naš ministar financija Marko Primorac i američki podtajnik za gospodarski rast, energetiku i okoliš Jose W. Fernandez. Ovaj će Sporazum hrvatskim tvrtkama koje posluju u Sjedinjenim Državama i američkim tvrtkama koje posluju u Hrvatskoj omogućiti jednostavnije poslovanje, podupirući radna mjesta u Sjedinjenim Državama i Hrvatskoj. Također potpisani Sporazum sprječava pretjerano oporezivanje smanjenjem poreza po odbitku koje nameće zemlja izvora za oporezivu dobit/dohodak. Dogovorena je i minimalna razina gospodarske aktivnosti unutar zemlje od strane rezidenata druge zemlje do koje se ne primjenjuje porez na dobit.

Važno je ovaj Sporazum sagledati i s aspekta ulaganja. SAD je zadnjih godina uložio značajne iznose u naše gospodarstvo, od 1993. SAD je u Hrvatsku uložio 593 milijuna eura. Investicija koja će se još više isplatiti s potpisanim Sporazumom. Uz investicije uvoz iz SAD-a i izvoz u SAD je značajno porastao, jedan od glavnih izvoznika je i naš karlovački HS Produkt.

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj predviđa da će Sporazum imati pozitivan učinak na prijenos znanja, zbog troškova poreza po odbitku na pružanje određenih usluga i autorskih naknada, te troškova oporezivanja rada. Promjena koja ide na ruku IT sektoru i malim i srednjim poduzećima.

Dosadašnje stanje je bilo obeshrabrujuće. Hrvatske tvrtke koje osnivaju tvrtke-kćeri u SAD podliježu saveznom i državnom porezu na dobit, a plaćanje dividende podliježe porezu od 30%. Budući da je stopa poreza na dobit u Hrvatskoj 12 ili 18% radi se o značajno višim stopama oporezivanja koje poslovanje u SAD-u mogu učiniti potencijalno neisplativim. Tvrtka u Hrvatskoj koju ima američko poduzeće plaća porez na dobit po stopi od 18%, a prema matičnom društvu u SAD-u ima tri isplate godišnje, za kamate i autorske naknade, te dividende, plaća porez po odbitku po stopama od 12%, odnosno 15%, a samo neto iznos nakon oporezivanja se može isplatiti matičnom društvu u SAD-u. Sporazum će omogućiti da se oslobodi tih plaćanja, te da se puni iznos uplati matici, što čini Hrvatsku atraktivnijom kao ulagačkom i poslovnom destinacijom.

Naveli smo što sporazum donosi poduzetnicima, ali jedna od važnijih točaka veže se i uz naše umirovljenike i njihove obitelji. Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sadrži i odredbe o usklađivanju pravila američkog i hrvatskog mirovinskog i poreznog sustava.

Veselimo se novim prilikama za poslovanje koje nam novopotpisani Sporazum donosi! ?

Karlovac

Trg Kralja P. Svačića 1, 47000 Karlovac
Email: rkr@rkr.hr
tel: +385 47 646 252
fax: +385 47 645 299

ZaGREB

Trakošćanska 6, 10000 Zagreb
Email: rkr@rkr.hr
tel: +385 1 485 5394
fax: +385 1 485 5394